En sevilen et lezzetlerinden biri olan antrikot dananın sırt kısmından çıkarılan ve biraz yağlı bir bölgeden alınan et parçasıdır. Dananın sırt kısmı üç bölümden oluşmaktadır.
Sırasıyla gerdan, antrikot ve bonfiledir. Antrikot dananın sırtındaki orta yağlı ve yumuşak kısmıdır. Her ne kadar bonfile ile karıştırılsa da hemen hemen aynı yerde bulundukları için bu karışıklık çok normaldir. Antrikotun nasıl pişirildiği, kıvamı ve tadı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Çünkü antrikot doğru pişirilmediği taktirde maalesef suyunu kaybederek yemesi keyifsiz bir hal alır. Onun için lezzet dolu sofralarınıza yakışacak antrikot pişirmenin detaylarını sizler için bir araya getirdik. Antrikotu pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın kullanabilirsiniz. Mutfağınızda kolaylıkla lokum gibi nefis bir antrikot pişirmenin detaylarını öğrenmeye hazır mısınız? İşte, antrikot pişirmenin püf noktaları…
1. Etin Kalitesi
İyi pişmiş bir antrikotun ilk sırrı, etin kalitesidir. Etinizin tazeliğinden emin olmalısınız. Ancak etin kendisi kadar sizin onu nasıl işlediğiniz de önemlidir.
2. Antrikotu Marine Etme
Antrikot pişirmenin en önemli detaylarından biri de marine işlemidir. Bunun için ilk olarak, büyük bir soğanı rendeleyin ve suyunu sıkarak etlerinizi karıştıracağınız kaba yerleştirin. 1 veya 2 diş ezilmiş sarımsağı 1 çay bardağı süt ile bu kaba ekleyin. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ilave ederek biraz hardal ekleyerek güzelce karıştırın. Zevkinize göre sosunuzun içine taze kekik, taze biberiye ve karabiber ekleyebilirsiniz. Baharat eklerken taze olmasına dikkat edin. Toz baharatlar pişirme esnasında yanacaktır. Hazırladığınız sosa antrikotlarınızı ekleyin ve kabın kapağını kapatın. Mümkünse bu işlemi bir gece öncesinden yapın.
3. Eti Pişirmeden Önce
Buzdolabında dinlenen eti pişirmeden önce dolaptan çıkarıp hafifçe ısınmasını beklerseniz iyi olur. Bu esnada siz tavanızı ocağın üzerinde ısıtmaya başlayabilirsiniz.
4. Mühürleme
Tavanın iyi ısınmış olması etin iyice mühürlenmiş olup ve suyunu kaybetmemesinde önemli bir etkendir. Tavanızın çelik ve döküm olması da etin daha iyi mühürlenmesini sağlayan bir diğer faktördür.
5. Mühürleme İşleminden Sonra
Antrikotun altını ve üstünü 2’şer dakika mühürledikten sonra tavadan çıkarmadan fırına verin. Fırınınızın 200 derecede önceden ısıtılmış olması gerekir. Ancak kaç dakika fırında tutacağınız size kalmış. Az pişmiş et 4 dakikada, orta pişmiş et 6 dakikada hazır olur. İyi pişmiş bir et için ise 10 dakika fırında pişirme yeterlidir.
6. Izgarada Pişirme
Antrikotunuzu ızgara üzerinde pişirecekseniz, orta ısıda alevsiz bir ızgarada bunu yapabilirsiniz. Her iki yüzeyi kızarana kadar etlerinizi ızgarada pişirebilirsiniz.
7. Tavada Pişirme
Yaklaşık 10 dakika tavanızı ısıttıktan sonra artık antrikotlarınızı tavaya yerleştirerek pişirebilirsiniz. İyi pişmiş bir et için her iki tarafını da yaklaşık 15 dakika süresince pişirmelisiniz. Tavada pişirme yönteminde mühürleme tekniği kullanabilirsiniz.
8. Fırında Pişirme
Antrikot fırında pişmeye de uygun bir ettir. Eğer antrikotunuzu fırında pişirmeye karar verdiyseniz fırın sıcaklığınız 180 derece olduğunda yaklaşık 30 dakikada lezzetli bir antrikot hazırlayabilirsiniz.
9. Pişirme Sırasında
Pişirme sırasında etinizi bıçak veya çatal ile temas ettirmeyiniz bunun yerine maşa kullanabilirsiniz.
10. Piştikten Sonra
Pişmiş eti hemen servis etmek ya da dilimlemek hatadır. Tavadan aldığımız antrikotu bir kesme tahtası üzerinde 5 dakika kadar dinlendirmeliyiz. Bunu yapmadığımızda etin lezzeti tam olarak oturmaz, üstelik keser kesmez suyu da akıp gider. Dinlenmiş eti dilimleyip servis etmek en doğrusu olacaktır.