Ye-mek.com.tr – En iyi Yemek Tarifleri

Biliyormusun: Ekmeklerimizin Çeşitleri ve Yararları

Biliyormusun: Ekmeklerimizin Çeşitleri ve Yararları
21 Şubat 2021 - 14:43

Ekmek ham maddesinde herhangi bir tahıl unu bulunan besin maddesidir. Pişirme sırasında tandırda, fırında, ateşte ve sac üzerinde pişirme gibi farklı tarzlar bulunabilir. Ekmek, toplumumuzda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Ekmek, kan şekerini dengeleme özelliği ve sinir sistemini dengelemeye yardımcı olan vitaminlerin alınmasında büyük katkı sağlar. Beyaz ekmeğin fazla zararları bulunsa da tam buğday, tahıllı, çavdar ve kepekli ekmek tüketimi insan vücuduna oldukça faydalıdır. Ancak evde yapılan beyaz ekmekler de birçok vitamin bulunmaktadır ve yeterli seviyede tüketildiği zaman insana enerji sağlayan bir besindir. Sofralardan eksik olmayan ve olmadan doyulmadığı düşünülen ekmeğin hangi türlerini yemeliyiz? Ekmeğin faydaları nelerdir? Gelin hep birlikte mis kokulu bereketli ekmeklerimizin çeşitlerine ve yararlarına bir göz atalım.

1. Çavdar Ekmeği

Hem çok sağlıklı hem çok doyurucu hem de çok lezzetli olan çavdar ekmeği, tarihi en eskiye dayanan ekmek çeşitlerinden biri. Düşük tansiyonu olanlarda ve kalsiyum ihtiyacı fazla olan kişilerde kullanılmalıdır. İyi bir niasin kaynağı olması sebebiyle de şeker hastalığı ve sporcularda tercih edilmelidir.

2. Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeğinin yine buğdaydan yapılan beyaz ekmekten farkı, bu ekmeğin hamurunda işlenmemiş buğday kullanılmasıdır. İşlenmemiş buğday daha fazla lif içerir, vitamin ve mineral açısından beyaz ekmeğe kıyasla daha zengindir. İçeriğindeki, E ve B Vitaminleri diğer ekmeklere göre daha zengindir. Kalsiyum, Demir ve Çinko içerir. Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalınbağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir. Yaşlanmanın yavaşlamasına yardımcı olur.

3. Beyaz Buğday Ekmeği:

Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ve bazı mide rahatsızlıklarında tercih edilebilir.

4. Mısır Ekmeği

Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Çölyak adı verilen gluten enerjisi hastalığında; buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürün tüketilmez. Bu hastalıkta mısır ekmeği veya glutensiz undan yapılan besinler tüketilir. Mısır ekmeği hem çok doyurucu hem de çok lezzetlidir.

5. Karışık Tahıllı Ekmek

Beslenmesine özen gösterenlerin en çok tercih ettiği ekmeklerden biri olan karışık tahıllı ekmeğin içinde genelde çavdar ve buğday unu, arpa, yulaf, mısır gibi tahıllar bulunur. Tahıl çeşitliliği arttıkça ekmeğin vitamin ve mineral değerleri de artar.

6. Kepek Ekmeği

Kepek Ekmeği resmi

7. Yulaf Ekmeği

İçerdiği diyet lif ve protein ile vücuda enerji depolarken, verdiği tokluk hissi sayesinde fazla yemek yemeği engeller ve kilo artışının önünü keser. Kan basıncı düzensizliklerini ve kalp rahatsızlıkları tedavilerinde destek olarak kullanılan yulaf, doğal besin maddesi olup diyet listelerinin başında yer alır.

8. Esmer Ekmek

Esmer ekmek yüksek lif ve buğday özündeki değerli vitaminleri içerdiği için pek çok hastalık durumunda tercih edilmelidir. Sindirimi kolaylaştıran, tok tutan lifler içerir.

9. Karabuğday Ekmeği

Karabuğday kuzukulağı familyasında yer alan bir bitkidir. Bu sebeple protein oranı yüksektir, kan şekerini kontrol etmede olumlu etkisi vardır.

10. Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi hamur mayası, eski bir tahıl fermantasyon biçimidir. Ekşi maya ekmeği genellikle diğer ekmek çeşitleri ile aynı undan yapılmasına rağmen, fermantasyon süreci beslenme profilini çeşitli yollarla geliştirir. Tam tahıllı ekmekler potasyum, fosfat, magnezyum ve çinko dahil olmak üzere iyi miktarda mineral içerirler.

11. Tandır Ekmeği

Tandır ekmeği adını yapıldığı fırından alır. Ekmeğin en önemli özelliği uzun süre bozulmamasıdır. Tandır ekmeği, yerde açılan ve etrafı ateş tuğlası ile sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Yufka gibi, oklava ile yarım santim kalınlığında açılır. Açıldıktan sonra ekmek, ocağın üzerine yapıştırılarak pişirilir. Bol miktarda hazırlanıp uzun süre saklanabilir ve hazmetmesi kolaydır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ye-mek.com.tr - 2024