Büyük Mucize, Bakın 10 Hastalıktan nasıl Kurtuldu! Sadece Bir Defne Yaprağı Kaynattı!
Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Yaygın görülen bir Akdeniz bitkisi olan defne, çok eski çağlardan beri baharat ve şifalı bitki olarak kullanıldığı gibi, sabun ve kozmetik yapımında da etkin olarak kullanılıyor.
Tarihte Yunanlılar kahramanlarını ve olimpiyat oyunlarına başarılı olan yarışmacıları defne yapraklarından yapılan çelenklerle taçlandırırlardı. Defne, Yunan mitolojisinde önemli yeri olan ve çeşitli sembolik anlamlar yüklenmiş olan bir bitkidir. Yunan savaş tanrısı Apollon, Daphne’ye aşık olur ancak Daphne, Apollon’un aşkına karşılık vermez. Bunun üzerine Apollon’un babası ve nehir tanrısı Peneus, Daphne’yi bir ağaca çevirir. Apollon da bu ağacı kendi ağacı ilan eder ve defne ağacı olarak bilinen bu ağacın adına şiirler, şarkılar yazılır. Apollon’un kehanet gücünden faydalanmak için Yunan kahinleri, kehanette bulunmadan evvel defne yaprakları çiğnerlerdi. Üniversitelerdeki alimlere de bilgelik sembolü olarak defne yapraklarından ve dallarından yapılmış taçlar giydirilirdi. Dinsel törenlerde defne yapraklarından yapılan tütsülerin yakılması da yaygın bir gelenekti.
Dekoratif kullanıma ek olarak, yaprak ve yağ ilaç yapmak için kullanılır. Yemeklere lezzet katmak ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan defne yaprakları, sindirim sağlığının, solunum koşullarının, saç sağlığının, kalp sağlığının iyileştirilmesi, kanserin önlenmesi, kaygı ve stresin azaltılması, diyabet yönetimine yardımcı olmak gibi pek çok fayda için kullanılmıştır.
Ülkemizde Bursa, İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Balıkesir, Antalya, Rize, Muğla, Trabzon, Mersin, İzmir, Maraş ve Yalova’da yetiştirilir. Günümüzde defne yaprağı tütsü olarak kullanılır ve ferahlatıcı etkisi ile rahatlatır. Defne yaprağının bu rahatlatıcı ve huzur verici etkisinin nedeni, yapısında bulunan metil ojenil isimli uçucu yağ asididir. Kurutulmuş defne yaprağı yandığında bu uçucu yağ asidi tüm odayı kaplayarak muhteşem bir koku yayar ve vücuda dinginlik verir.
DEFNE YAPRAĞININ FAYDALARI
- İdrar söktürücü yapısından dolayı vücutta biriken fazla suyu atar.
- Astım benzeri solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
- Kemik ve eklem hastalıklarına ayrıca romatizmaya iyi gelir.
- Alzheimer ve Parkinson hastalığına iyi gelir.
- Kalp damar sağlığını korumaya yardımcıdır.
- Regl dönemi düzensizliğine ve diş ağrısına iyi gelir.
- Defne yaprağının kurusu ya da tazesi ile hazırlanan defne yaprağı çayı hazımsızlığı önler ve mideyi rahatlatır.
- İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlığı enfeksiyonlarına karşı vücudun mücadelesini destekler. Ateş düşürücü özelliği vardır ve baş ağrısına iyi gelir. Defne yaprağı balgam sökmeyede yardımcıdır.
- Saçlar için kullanılan defne yaprağı suyu saç derisini besler ve ölü deriden arındırarak kepeklenmeyi önler. Defne yaprağı saça nasıl uygulanır? 2 litre suyun içerisine 1-2 adet defne yaprağı eklenir ve kaynatılıp soğutulduktan sonra saçın son durulama suyuna eklenerek yıkanır.
- Defne yaprağı cilt bakımı konusunda da kullanılır. Cilt için oldukça yararlı olan defne yaprağı cilde nasıl uygulanır? Defne yaprağı kaynatılarak hazırlanan su ciltte tonik olarak kullanıldığında sivilce oluşumunu engeller ve güneş lekelerini azaltır.
- Defne yaprakları kurutulup toz haline getirilip açık yaralara kullanılır. Açık yaraların enfeksiyon kapma riskini önler.
- Defne yaprağı ile ilgili en çok merek edilen ise defne yaprağı çayı zayıflatır mı sorusudur. Defne yaprağı çayı antioksidan olduğu için metabolizmayı arttırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle defne yaprağı zayıflama diyetlerine yardımcıdır.
- Defne yaprağı kullanılarak hazırlanan defne yaprağı sabunu pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Defne yaprağını ağzınızda çiğneyerek ağız içi yaralarınızdan ve aftlardan kurtulabilirsiniz. Diş ağrınız için 1 çay bardağı sirke ile 2-3 adet defne yaprağını kaynatarak ağız gargarası hazırlayabilirsiniz.
Defne Yaprağı Nasıl Saklanır?
Kurutma işleminde olduğu gibi saklamasında da güneş ışığı ve nemden uzak tutulması gereken defne yaprağı iyi muhafaza edilmezse tüm özelliklerini kaybeder. Defne yaprağını en iyi saklama yöntemi koyu renge sahip cam bir kavanoza hava almayacak bir şekilde dizmektir. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza ettiğinizde ilk günkü gibi tazeliğini korur. Uygun saklama koşullarında defne yaprağı bir yıl raf ömrüne sahiptir.
Defne Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Salatalarda kurutulmuş ve baharat haline getirilmiş defne yaprağını soslarına ekleyebilirsiniz. Defne yaprağı et yemeklerinde nasıl kullanılır? Defne yaprağının çok keskin bir aroması vardır. Bu nedenle et yemeklerine kullanırken 1-2 adeti geçmemesi ve bütün halde kullanılması önerilir. Ayrıca servis öncesi yemekten çıkarılmalıdır.
Defne Yaprağı Zararları ve Yan Etikleri Nelerdir?
Faydalı olduğu kadar defne yaprağı zararları da olan bir bitkidir. Defne çayının aşırı tüketilmesi merkezi sinir sistemine hasar verebilir ve dikkati dağıtabilir. Bu nedenle defne yaprağı çayının araba kullanırken ve gündüz vakti kullanılmaması önerilir.
Hamile ve emziren bayanların kullanmaması gereken bir bitkidir.
Merkezi sinir sistemine zarar verebilir.
Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum sistemine zarar verebilir.
Fazla kullanım alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
Defne Yaprağı Hakkında Bilinmeyenler..
Defne yaprağı sadece yemeklere kullanılması, hoş kokusu ve aroması ile anılır. Aslında bu şifalı yaprağın başka özellikleri de vardır. Yazın, piknikte yada evinizin balkonunda mangal yapacağınız zaman mangalı yaktığınızda, ateşin üzerine birkaç tane defne yaprağı atarsanız oldukça hoş bir koku elde edebilirsiniz.
Defne yaprağının bir diğer özelliği de böcekler için kovucu olmasıdır. Böcekleri evinizden uzak tutmak, evinizi sterilize etmek için bu harika bitkinin yaprağını kullanabilirsiniz.