Pratik Bilgiler

Pratik bilgiler; Kurban eti nasıl pişirilir ve saklanır?

Kurban eti

Önemli Bilgi ,Yeni kesilmiş kurbanın eti, hemen pişirilmez, tüketilmez.

Kurbanların kesim sırasında etleri sertleşir, bol sinirli bir hale gelir.

Bekledikçe sertliği kaybolur ve yumuşamaya başlar. Yumuşama süresi kurban türüne ve bulunduğu ortamın ısısına göre değişir. Bu nedenle belli bir süresi bulunmasa da iyisi mi siz elinizden geldiğince çok, hatta mümkünse bir gün kadar bekletin. Bekletin ki sertliğini üzerinden atsın. Dinlendirdiğiniz ortamın havadar, güneş almayan bir ortam olmasına da özen gösterin.

Sertliğini üzerinden attıktan sonra kasapta ya da evde kıyma haline getirip, günlük yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Kıymasını yaparken içine mutlaka iç yağından karıştırın. Bu şekilde nefis köfteler, tavalar yapabilirsiniz. Ciğerini, pirzolasını mutlaka ayırın. Lezzetli ciğer şişler, mangalda pirzolalar pişirin. Söz konusu bayram olduğu için biz kavurmalık eti anlatalım biraz.

Etinizi kavurmalık ya da kuşbaşı boyutlarında doğrayın. Et kendinden yağlı ama siz yine de çok minik bir miktar tereyağı ya da zeytinyağı ekleyin tencerenize. Ardından etlerinizi ilave edin. İlk aşamada birkaç dakika yüksek ateşte başlayın, daha sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Eti pişirirken ağır ağır pişirmek önemli ve en sağlıklı yöntemdir. O yüzden ilk aşama haricinde ocağınızın altını hep kısık ateşte bırakın. Uzun uzun pişirin ki içi ve dışı aynı oranda pişsin.

Sarımsak ve soğansız olmaz. Ardından içerisine soğan ve sarımsağı ilave edin. Etler ve diğer malzemeler iyice piştiğinde afiyetle yiyeceğiniz kavurmalar hazır. Ama bazen etlerimiz sertleşebiliyor, ya da dilediğimiz yumuşaklıkta olmuyor. Lokum gibi kıvama sahip kavurmaları garanti eden birkaç püf noktamız daha var.

  • Lokum bunu kıskandı: Kavurma nasıl yumuşak olur?

Hemen anlatalım. Kavurmalarınızın yumuşacık, ağızda dağılan bir kıvamda olmasını istiyorsanız dikkat etmeniz ilk nokta etinizin ilk sertliğini atmış olması. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sertliğinden kurtulsun yeter ki. Yumuşak olmaması için hiçbir nedeni kalmıyor. 

Sertliğini atmış etleri lokum gibi pişirmek için yoğurt suyu, süt ya da sodanın içine bekletin. Güzelce marine edin. Bu maddelerin içinde bulunan asitler, etin yumuşamasını sağlayacaktır. Marinasyon süresi de etin yumuşaklığını etkileyen en önemli faktörlerden. Sodanın içinde maksimum 2 saat, yoğurt suyu ve sütün içinde 5-6 saat beklemesi yeterli olacaktır. Daha uzun süre bekletilirse protein değerinde ve tadında kayıplar yaşayabilir.

Soğanlı Et Kavurma Tarifi

Kavurma etlerimiz güzelce yumuşadı. Sıra geldi pişirmeye. Etler, yüksek ateşte uzun süre pişirilirse suyunu kaybeder ve sertleşmeye başlar. Bu nedenle ağır ateşte pişirmeye özen gösterin Son püf noktası; pişerken içine tuz ve baharat atmayın. Son aşamada içine bu malzemeleri ilave edin ki etiniz sertleşmesin. İçine mutlaka defne yaprağı ya da kekik gibi baharatlar atın. Bu malzemeler etin kokusunu alıp, lezzet ve yumuşaklık verecektir. Kavurmalar iyice piştikten sonra da kapağı kapalı bir biçimde güzelce dinlendirin.

Dinlendirdikten sonra gelsin lezzetli mi lezzetli, yumuşak kavurmalar…

  • Kışlık kavurma nasıl yapılır?

Kışlık Kavurma Tarifi

Sadece bayramla sınırlı kalmasın kavurma keyfimiz. Kışın da yazın da güzel güzel tüketelim bu lezzeti. Bu yüzden evlerimizde kışlık kavurmalar pişer. Daha sonraları da afiyetle yenir. Kışlık kavurmayı normal kavurmadan ayıran en önemli nokta, kışlık kavurmanın iç yağı ya da kuyruk yağı ile pişmesidir. Bu yağlar etin daha lezzetli olmasını, daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu kavurmanın içerisine ekstra yağ konmaz, baharatları normal kavurmaya nazaran daha az, tuz miktarı ise daha fazla olur. Suyunu çektikten sonra da güzelce kavrulur.

Gelelim nasıl yapıldığına. Burada da dinlendirilmiş kurban etine ihtiyacınız var. Dinlenmiş etleri varsa sinirlerinden ayırarak işe başlayın. Daha sonra yağları ve eti minik minik doğrayın. Soğanın kabuklarını soyun ve bir bütün olarak bırakın. Tencerenizi ocağa alın ve kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Ardından eti ilave edin. Birkaç dakika sonra soğanı tencereye atın ve kapağı kapalı bir biçimde pişmeye bırakın. Ara sıra açıp karıştırın. Varsa üzerinde oluşan kefi alın.

Ayrı bir tencerenin içinde yağları pişirin. Renklerinin iyice dönmesini ve hafif hafif erimelerini bekleyin. Sert parçaları ayırın. Et, suyunu iyice çektiğinde soğanı çıkarın. Bir süzgeç yardımıyla diğer tencerede pişen yağları etin içerisine ilave edin. Eti ve yağları karıştıra karıştıra orta ateşte güzelce kavurun ve tuzunu iki katı oranında ilave edin. Ocaktan alın.

Saklama kaplarınızın içine etlerinizi eşit miktarda bölüştürün. Oda sıcaklığında bekletin. Bekledikçe yağlar devreye girecek ve etlerle bütünleşerek donacaktır.

Kışlık kavurmalar da hazır, ellerinize sağlık.

  • Kavurma nasıl saklanır?

Kahvaltılık Kavurma Tarifi

Kurban etinden yapacağınız nefis tariflere geçmeye son bir aşama kaldı. Kışlık kavurmayı hazırladınız. Peki ya bozulmadan uzun süre nasıl saklayacaksınız?

Kavurmalarınızı çok fazla olmayan miktarlarda kaplara yerleştirin. Bu kapların temiz olmalarına özen gösterin. Kapların ağzını sıkıca kapatın ve buzlukta ya da derin dondurucuda muhafaza edin. Bu şekilde hazırladığınız kavurmalar yaklaşık 6 ay dayanacaktır. Çok fazla miktarlarda hazırlayıp, dolaba kaldırmanız küflenmelere sebep olabilir. Ayrıca tüketirken çözülmesi zaman alabilir.

Dilerseniz hazırladığınız kavurmayı bir fırın tepsisine yayın. Donduğunda küçük küçük parçalara bölüp, buzdolabı poşetine yerleştirin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde tüketmek istediğiniz miktar kadarını dolaptan çıkarmış olursunuz.

Kurban eti
Chef
ye-mek.com.tr
acilensatilik.com I aksamgazetesi.com.tr I sozcu.tv.tr I ozelinsaat.com I emlakdream.com.tr