Pratik Bilgiler

Zeytinyağı alırken bu hususlara dikkat edilmeli!

Zeytinyağı alırken bu hususlara dikkat edilmeli!

özellikle bunun için tüketilen bir yağdır. Dolayısıyla yemeğe ve salatalara daha özel lezzet katar.

Mutfağımızdan eksik olmayan zeytinyağı sağlığımız için de son derece faydalıdır. Peki, bu sağlık iksirini satın alırken nelere dikkat ediyoruz? Her şeyde olduğu gibi aldığımız ürünleri seçmeli, kaliteli olanlarını tercih etmeliyiz. Aksi takdirde sağlığımıza olan faydasını göstermemekle birlikte bize zarar da verebilir. Tarifini Sevdim olarak bizler zeytinyağı satın alırken dikkat etmemiz gerekenleri sizler için sıraladık. Gelin, zeytinyağı satın alırken dikkat etmemiz gerekenlere birlikte bakalım.

1. Plastik Ambalajlı Zeytinyağı Almayın

Plastik ambalajlar, zeytinyağının dokusuna zarar verdiği ve insan sağlığı için risk oluşturduğundan zeytinyağı satın alırken plastik ambalajlı zeytinyağı ürünlerden uzak durun.

2. Koyu Renkli Cam Şişeler Tercih Edin

Zeytinyağı alırken ilk olarak zeytinyağının koyu renkli cam şişe içerisinde olmasına önem verin. Cam şişenin şeffaf yapıda olması güneş ışınlarının zeytinyağına nüfuz etmesine neden olduğundan dolayı bozulmasına sebep olur. Bunun için koyu cam şişelerde veya metal kutularda olanları tercih edin.

3. Ambalaj Bilgilerini İnceleyin

Ürünün etiketini mutlaka kontrol edin. Üretim ve son kullanma tarihleri ve yasal onayların alındığını gösteren ibareleri inceleyin.

4. Hasat Tarihlerine Önem Verin

Hasat zamanı eğer 12 aydan eski ise bu ürünü satın almayın.

5. Asit Oranını Kontrol Edin

Zeytinyağın asit oranını mutlaka kontrol edin. Zeytinyağının asit oranının yüzde 0,8 olması sadece sızma zeytinyağı olduğunu, yüzde 0,5 olması kaliteli zeytinyağı olduğunu, yüzde 0,2 olması ise çok kaliteli zeytinyağı olduğunu gösterir.

6. Muhafaza Şartlarına Dikkat Edin

Zeytinyağının ışık, hava, sıcaklık ve nem şartları bakımından sağlıklı şekilde muhafaza edildiği ortamda bulunmasına dikkat edin. Sızma zeytinyağı 18-22 derece rutubetsiz ortamda muhafaza edilmelidir. Satın aldıktan sonra da serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

7. Tüketeceğiniz Kadar Alın

Zeytinyağının bekledikçe bozulup işlevini kaybeden bir ürün olduğunu unutmayın. Onun için tüketeceğiniz miktarda alın. Tercihen aldığınız ürünü de 1-2 ay içinde tüketin.

8. Zeytinyağının Kokusuna Dikkat Edin

Zeytinyağını aldıktan sonra kapağını açtığınızda koklayın ve gelen kokunun itici bir koku olmamasına dikkat edin. Kokladığınızda mutlaka meyvemsi bir koku almanız, kötü ve itici bir koku almamanız gerekir. Taze meyve, taze çimen kokularını çağrıştıran ürünleri tercih edin. Yağı kokladığınızda pastel boya veya yağlı boyayı çağrıştıran kokular var ise bu yağın beklemiş ve kötü bir yağ olduğunu gösterir

9. Zeytinyağını Tadın

Zeytinyağını tadın ve dilinizin üzerinde hafifçe gezdirin. İyi bir zeytinyağının, dilinizin yanlarında acılık ve boğazınızda yakıcılık hissi oluşturması gerekir. Bu yakıcılığın asitle herhangi bir ilgisi yoktur, içinde yüksek miktarda antioksidan olduğunu gösterir. Zeytinyağının sağlığa faydası, onarıcı ve gençleştirici etkisi buradan gelir.

10. Gıda Siciline Bakılmalıdır

Özellikle satın aldığınız zeytinyağların ambalajlarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın vermiş olduğu gıda sicilinin olup olmadığına dikkat edin. Gıda sicili olmayan ürünleri satın almayın.

11. İmalat Tarihine Bakın

Zeytinyağı üretildiği yıl içerisinde tüketilmesi gereken bir gıdadır. Bu yüzden zeytinyağı satın alırken mutlaka üretim tarihini kontrol edin. Üretim tarihi eski ürünleri satın almayın.

12. Kapaklara Dikkat Edin

Zeytinyağı şişesinde contalı vidalı alüminyum kapak kullanılmalıdır. Eğer şişede mantar kapak kullanılmış ise o ürünleri satın almayın. Mantar kapaklar zeytinyağının tadını bozmaktadırlar.

Zeytinyağı alırken bu hususlara dikkat edilmeli!